Związki, stowarzyszenia i gminy partnerskie

Związki i Stowarzyszenia

Zdjęcie przedstawia logo Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Wielkopolski

Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Wielkopolskich

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 1990 r.

Działania na rzecz rozwoju gmin i powiatów Wielkopolski, m.in. inicjowanie i wspieranie przedsięwzięć w dziedzinie społeczno-gospodarczej, nauki, kultury i ochrony zdrowia, rozwijanie kontaktów i współpracy z innymi regionami w kraju i zagranicą.

Zdjęcie przedstawia logo Stowarzyszenia Wielkopolskiego Ośrodka Kształcenia i Studiów Samorządowych

Wielkopolski Ośrodek Kształcenia i Studiów Samorządowych w Poznaniu

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 1991 r.

Jego celem jest wspieranie idei samorządu terytorialnego oraz pomoc w podnoszeniu efektywności jednostek samorządu terytorialnego w realizacji zadań publicznych, w szczególności poprzez: działania edukacyjno-doradcze oraz informacyjno-wydawnicze skierowane do działających na rzecz jednostek samorządu terytorialnego osób, wsparcie jednostek samorządu terytorialnego we wdrażaniu nowoczesnych narzędzi zarządzania, wsparcie jednostek samorządu terytorialnego przy wprowadzaniu nowoczesnych rozwiązań informatycznych wspomagających zarządzanie.

W ramach członkostwa w stowarzyszeniu pracownicy Urzędu Gminy korzystają ze szkoleń w ciągu całego roku.

We wrześniu i w październiku 2023 r. Urząd Gminy we współpracy z WOKiSSem przeprowadził stacjonarne szkolenia dla pracowników Urzędu pt. „Obsługa i komunikacja z osobami ze szczególnymi potrzebami”. Szkolenia odbywały się w sali konferencyjnej Parku Wodnego Octopus w terminach: 21 września 2023 r, 22 września 2023 r. oraz 9 października 2023 r. i prowadzone były przez p. Marcina Halickiego. Szkolenia zostały przeprowadzone w ramach składki członkowskiej za 2023 r. Udział w szkoleniach wzięło 60 pracowników.

Zdjęcie przedstawia logo Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej

Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 2005 r.

Organizacja zajmuje się wspieraniem rozwoju rynku turystycznego w Poznaniu i aglomeracji poznańskiej, promocją miejsc atrakcyjnych turystycznie, integracją gmin w zakresie turystyki, a także koordynowaniem działań turystycznych.

Gmina Suchy Las za pośrednictwem PLOT bierze udział w imprezach i targach turystycznych, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, partycypuje w projektach (wydawnictwa turystyczne, mapy, akcje typu "Poznań za pół ceny"), wizytach studyjnych (np. przy okazji otwarcia nowych muzeów), organizacje z terenu gminy uczestniczą w szkoleniach i warsztatach organizowanych przez PLOT. W Gazecie Sucholeskiej regularnie publikowane są artykuły o tematyce turystycznej przygotowywane przez PLOT.

W 2023 r.  w ramach członkostwa w stowarzyszeniu pracownicy Referatu Promocji wzięli udział w czterech wizytach studyjnych:

W marcu 2023 r. PLOT uczestniczył w targach ITB w Berlinie, promując m.in. powiat poznański i gminę Suchy Las poprzez dystrybucję materiałów promocyjnych gminy.

W październiku PLOT reprezentował gminy członkowskie, w tym gminę Suchy Las na targach Tour Salon 2023 w Poznaniu, dystrybuując materiały promocyjne gminy.

W ciągu roku wielokrotnie pojawiały się wzmianki o atrakcjach turystycznych gminy w mediach, z którymi współpracuje PLOT.

Stowarzyszenie Gmin, Powiatów i Województw "DROGA S11"

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 2006 r.

Stowarzyszenie powstało celem inicjowania, przygotowywania i realizacji działań umożliwiających jak najszybszą budowę drogi S11 o standardach drogi ekspresowej.

Zdjęcie przedstawia logo Stowarzyszenia Metropolia Poznań

Stowarzyszenie Metropolia Poznań

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 2010 r.

Celem Stowarzyszenia jest prowadzenie działań wspierających wdrażanie wspólnie wypracowanej strategii rozwoju Aglomeracji Poznańskiej, w tym propagowanie wymiany doświadczeń, inspirowanie i podejmowanie wspólnych inicjatyw gospodarczych, kulturalno-społecznych, prac naukowo-badawczych, działalności informacyjnej, konsultacyjnej i programowej.

W związku z pracami nad Planem Zrównoważonej Mobilności dla Metropolii Poznań do roku 2040 w dniach 28 czerwca do 3 lipca 2023 r. odbyły się konsultacje społeczne dla mieszkańców m.in. gminy Suchy Las.

„Plan Zrównoważonej Mobilności dla Metropolii Poznań do roku 2040” został opracowany przez Stowarzyszenie Metropolia Poznań we współpracy z członkami tego stowarzyszenia - Miastem Poznań, Powiatem Poznańskim, 21 gminami wchodzącymi w skład MOF Poznania Ma służyć poprawie mobilności mieszkańców, jakości życia oraz dążenia do zrównoważonego transportu. Jednym z głównych celów dokumentu jest zmniejszenie negatywnego wpływu transportu na środowisko, takiego jak: zanieczyszczenie powietrza, hałas czy emisja gazów cieplarnianych. Warunkiem tych zmian jest zwiększenie roli środków transportu przyjaznych środowisku.

W 2023 r. Metropolia Poznań realizowała program darmowych szczepień przeciwko grypie dla mieszkańców samorządów członkowskich w wieku 25-64 lata, w tym gminy Suchy Las. Ze szczepionek mogli skorzystać wszyscy, którzy spełniają warunki opisane na stronie grypa-metropoliapoznan.pl.

Stowarzyszenie LGD "Kraina Trzech Rzek".

Stowarzyszenie LGD "Kraina Trzech Rzek"

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 2015 r.

LGD Kraina Trzech Rzek to organizacja, która ma na celu umożliwienie mieszkańcom obszaru objętego Strategią Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR), realizacji projektów w ramach tej strategii. Realizacja strategii powinna przyczynić się do poprawy jakości życia na obszarach wiejskich m.in. poprzez wzrost aktywności lokalnych społeczności oraz stymulowanie powstawania nowych miejsc pracy.  W ramach realizacji strategii Rada LGD wybierała projekty do realizacji w ramach środków przyznanych na jej wdrażanie - łącznie 9.000.000 zł na lata 2016-2023.

Misją stowarzyszenia LGD Kraina Trzech Rzek jest propagowanie idei partnerstwa i współdziałania trzech sektorów: gospodarczego, publicznego i społecznego, na obszarze objętym LSR, w celu rozwoju tego obszaru, zachowania walorów, oraz poprawy warunków życia.

LGD prowadzi nieodpłatne doradztwo i szkolenia dla osób zainteresowanych składaniem wniosków o dofinansowanie.

W 2023 r. na zlecenie LGD Kraina Trzech Rzek w ramach operacji pn. “Sieć edukacyjnych gier terenowych i szlaków geocachingowych” o akronimie SEGTiSG, współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.3 “Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” zostały opracowane i wydane dwie gry terenowe: quest “O niepodległości i wojskowości w Biedrusku” oraz quest “Mniej lub bardziej znani z Gminą Suchy Las związani”. Questy opracowane były we współpracy z Referatem Promocji Gminy, finansowane w całości przez LGD Kraina Trzech Rzek.

Związek Gmin Wiejskich Rzeczypospolitej Polskiej.

Związek Gmin Wiejskich Rzeczypospolitej Polskiej

To największa ogólnopolska organizacja skupiająca gminy wiejskie i miejsko-wiejskie, której podstawowym celem  jest integracja samorządów wiejskich i rozwiązywanie typowych problemów tego środowiska.

Działania ZGW RP są prowadzone na wielu płaszczyznach. Dotyczą zarówno negocjacji z Rządem, konsultacji w Parlamencie, wymiany doświadczeń pomiędzy członkami, jak i działań w celu gospodarczego i kulturalnego rozwoju gmin wiejskich.

Związek Międzygminny "Schronisko dla zwierząt".

Związek Międzygminny "Schronisko dla zwierząt"

Rok dołączenia Gminy Suchy Las: 2008 r.

Dnia 28 lutego 2008 r. uchwałą Nr XIX/162/2008 Rady Gminy Suchy Las przyjęty został statut Związku Międzygminnego "Schronisko dla zwierząt - Schronisko".

Związek tworzy 11 gmin, a mianowicie: Czerwonak, Kleszczewo, Komorniki, Kostrzyn, Kórnik, Mosina, Nekla, Pobiedziska, Puszczykowo, Suchy Las i Swarzędz.

Związek powstał celem wspólnego wykonywania zadania publicznego  w zakresie tworzenia warunków niezbędnych do utrzymania porządku i czystości na terenie gmin wchodzących w skład związku oraz zapewnienia opieki bezdomnym zwierzętom poprzez budowę i eksploatację międzygminnego schroniska dla bezdomnych zwierząt w Skałowie, w Gminie Kostrzyn.

Schronisko zostało wybudowane w 2015 r. i na rzecz Gminy Suchy Las realizuje następujące działania:

Dodatkowo schronisko prowadzi odpłatną działalność usługową, w tym: hotel, wybiegalnię, krematorium dla zwierząt i cmentarz.

współpraca z gminami partnerskimi

Gmina Suchy Las ma oficjalne partnerstwa z czterema samorządami:  Isernhagen (Niemcy), Tamasi - Rególy (Węgry), Poronin (Polska) i Hnivan (Ukraina).

Nieoficjalnie sucholeski samorząd współpracuje z Cherrueix w regionie Bretania (Francja) oraz Gminą Nekor w Czechach, z którą porozumienie o współpracy zawarło OSP Golęczewo na poziomie tamtejszej jednostki strażackiej.

Priorytetem współpracy międzynarodowej gminy Suchy Las są cykliczne wymiany młodzieży pomiędzy gminami Suchy Las, Isernhagen – Niemcy i Tamasi - Węgry.

Organizatorem wymian ze strony polskiej był Referat Promocji Gminy Suchy Las.

W ramach partnerskiej współpracy gminy Suchy Las oraz gminy Isernhagen zorganizowano zimowe spotkanie młodzieży z Polski i z Niemiec.

Odbyło się ono w terminie od 27 do 31 stycznia
2023 r. w Borowicach koło Karpacza. Program pobytu obejmował wspólne zwiedzanie Karpacza i Szklarskiej Poręby, pobyt w Aquaparku, zabawy na śniegu i gry integracyjne.

Letnia wymiana zorganizowana została w ramach spotkania młodzieży z Polski, Niemiec z Isernhagen i Węgier z Tamasi. Program wyjazdu obejmował zwiedzanie Hanoweru oraz pobyt w miejscowości Aurich nad Morzem Północnym, gdzie młodzi ludzie uczestniczyli w kursie jazdy na nartach wodnych. Pozostałe punkty programu to zwiedzanie okolicy, wspólne plażowanie, gry i zabawy integracyjne.

Ważnym elementem współpracy międzynarodowej jest bieżące utrzymywanie kontaktów władz. Corocznie na Dni Gminy Suchy Las zapraszane są delegacje gmin partnerskich. W roku 2023, podczas obchodów Dni Gminy Suchy Las w dniach od 16 do 19 czerwca naszą gminę odwiedziły delegacje (w sumie 22 osoby) z Poronina na czele z Maciejem Dziubasem z-cą Wójta Gminy Poronin, z Isernhagen z burmistrzem Timem Mithöferm, z Hniwania z Burmistrzem  Volodymyrem Kuleshovem.

Władze gminy Suchy Las uczestniczą corocznie w Poroniańskim Lecie

W dniach 20-23 lipca 2023 r. na czele 10 osobowej delegacji z Suchego Lasu stała z-ca Wójta Gminy Ilona Ciok. Program obejmował obok zwiedzania Zakopanego i pobycie w górach, także udział w tradycyjnych obrzędach, związanych z podhalańskimi obchodami.

Współpraca między szkołami z gmin parternskich

Współpraca ze szkołą w Suchem, gmina Poronin:

Zadania:

Organizator: powiat tatrzański; konkurs przeznaczony dla uczniów szkół podstawowych Gminy i Miasta Kórnik, Miasta Sopot, Gminy Suchy Las, Gminy Jabłonka oraz gmin Powiatu Tatrzańskiego (także uczniów szkół ponadpodstawowych).

Współpraca ze szkołą w Zębie, gmina Poronin: - wizyta delegacji SP 2 w Zębie:

Gymnasium Isernhagen:

Placówki oświatowe z terenu Gminy Suchy Las w 2023 r. współpracowały z poniższymi stowarzyszeniami, fundacjami i instytucjami. W tej współpracy czynny udział brali wolontariusze. Jako przykłady można wymienić poniższe inicjatywy:

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Nauk Geograficznych, Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa:

Hospicjum Palium

SocioMovens

Fundusz Wyszehradzki

Stowarzyszenie ZPiT Chludowianie i NCK

Realizacja projektu Piątka z narodowych

Fundacja Zakłady Kórnickie

Rok Zamojskiej, Drzewo Franciszka (II nagroda)

Centrum Szkoleniowo-Edukacyjne Tonque