INWESTYCJE i remonty

Wartość zrealizowanych wydatków majątkowych

w 2023 r.:

do roku 2022

Główne kierunki wydatków majątkowych Gminy Suchy Las w 2023 r.

Łączne wykonanie wydatków majątkowych Gminy Suchy Las w 2023 r. wyniosło 48,5 mln zł.

Poziom wykonania wydatków majątkowych w gminie wyraźnie wskazuje jej priorytetowe kierunki rozwoju. Ponad 70% wydatków majątkowych w 2023 r. było skoncentrowanych w obszarze transportu i łączności. Kolejnymi wiodącymi obszarami wydatków majątkowych były gospodarka  nieruchomościami (w tym gospodarka mieszkaniowa) oraz gospodarka komunalna i ochrona środowiska.

Poniżej przedstawiono wykaz zadań zrealizowanych w 2023 r. w poszczególnych obszarach funkcjonowania gminy, z uwzględnieniem wykonanych kwot. Wykaz oraz szczegółowa informacja opisowa dotycząca realizacji wskazanych zadań została zawarta również w sprawozdaniu opisowym z wykonania budżetu za 2023 r.

INWESTYCJE W transport i łączność

Łączna wartość wykonania zadań: 34 184 494,11

Budowa dróg w rejonie ul. Diamentowej w Suchym Lesie - Główne ciągi komunikacyjne

Zadanie polegało na przebudowie dróg istniejących oraz budowie dróg o nawierzchni asfaltowej, budowie chodników, kanalizacji sanitarnej i deszczowej oraz przebudowie kolidującej sieci teletechnicznej oraz elektrycznej. Ulice o parametrach drogi D i L o szerokości od 5m do 7m dla kategorii ruchu KR2 i KR3. Łączna długość nowych i przebudowanych dróg wynosi 4,154 km. Kanalizacja sanitarna grawitacyjna z rur PVC o średnicy 200mm do 250mm i długości 3,7 km. Ścieki są odprowadzane do "kolektora Sucholesko-Umultowskiego". Wykonano również kanalizację deszczową grawitacyjną i tłoczną o średnicach od 300mm do 600mm. Przewidziano zastosowanie zbiorników retencyjnych i podczyszczających w celu retencjonowania i regulacji odpływu wód opadowych do zrzutu. W ramach przedsięwzięcia wykonano zbiornik retencyjny gromadzący nadmiar wód opadowych o pojemności 800 m3. Do odprowadzania wód opadowych ze zbiornika wykonano przepompownię z infrastrukturą.

Wartość wykonania w 2023 r.:   2.556.773,58

Pozostałe wybrane inwestycje w obszarze dróg gminnych:

ul. Kwiatowa, Golęczewo

ul. Kręta, Golęczewo

ścieżka rowerowa, Os. Grzybowe

Inwestycja zakończona w 2023 r.

Węzeł Chludowo - Golęczewo

Przedmiotem zamówienia była realizacja węzła przesiadkowego w Chludowie i Golęczewie w celu zwiększenia dostępności linii kolejowej nr 354 Poznań - Piła w formule projektuj i buduj. Zakres rzeczowy obejmował dwa zintegrowane węzły przesiadkowe z miejscami postojowymi w formule parkuj i jedź (46 miejsc), drogami rowerowymi (ok. 5,8 km), miejscami dla rowerów (36 miejsc), z zastosowaniem systemów inteligentnego systemu transportowego (tablice informacyjne) i nowym oświetleniem (19 punktów świetlnych), całość przystosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

INWESTYCJE W obszarze wodociągów i kanalizacji

Łączna wartość wykonania zadań: 1 869 540,74

W obszarze rolnictwa i łowiectwa zrealizowano następujące wydatki w zakresie infrastruktury wodociągowej i sanitacyjnej:

INWESTYCJE W oświatę i wychowanie

Łączna wartość wykonania zadań: 1 469 691,97

W zakresie szkół podstawowych realizowano następujące wydatki:

INWESTYCJE W Gospodarkę komunalną i ochronę środowiska

Łączna wartość wykonania zadań: 4 216 905,14

Suchy Las - budowa parku przy ul. Nizinnej

Doposażenie parku w montaż małej architektury (podesty wierzbowe, hamaki, ławki - huśtawki, siedziska drewniane z pniaków, tunele i szałas wierzbowy), przygotowanie podłoża do nasadzeń, prace ziemne, sadzenie materiału roślinnego (krzewy - 189szt. oraz byliny, trawy ozdobne i rośliny cebulowe - 1 142 szt.).

Wartość wykonania w 2023 r.: 197.607,60 zł

Suchy Las - budowa parku za Kościołem

Budowa naturalistycznego parku "Sucholeska Łąka". Budowa parku na podstawie szczegółowej dokumentacji projektowej. Wykonano między innymi: budowę ścieżek mineralnych, drogi dojazdowej mostów oraz kompostowników, nasadzenia (krzewy, byliny, rośliny cebulowe oraz drzewa w liczbie ponad 5.200szt.), montaż elementów małej architektury (ławki, leżaki, ławki składane, kosze na śmieci, ławka o bionicznej formie, karmniki dla ptaków, domki dla owadów).

Wartość wykonania w 2023 r.: 738.719,03 zł

Dofinansowanie z programu "Polski Ład": 1.862.000 zł

Całkowita wartość inwestycji: 2.647.864,93 zł

W ramach utrzymania zieleni wykonano:

W ramach oświetlenia ulic wykonano:

Pozostałe kluczowe inwestycje gminne

Kultura fizyczna

Łączna wartość wykonania zadań: 1.154.710,13 zł

W ramach obszaru wykonano:

Boisko w Chludowie

Bezpieczeństwo publiczne i ochrona przeciwpożarowa

Łączna wartość wykonania zadań: 1.488.309,80

W ramach obszaru wykonano:

Kultura i ochrona dziedzictwa narodowego

Łączna wartość wykonania zadań: 1.074.971,41

Złotniki - Wieś - budowa nowej świetlicy wiejskiej

Przedmiotem była budowa świetlicy wiejskiej w Złotnikach przy ul. Słonecznej wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną i komunikacyjną. Wykonano parterowy, niepodpiwniczony budynek z własnym systemem zagospodarowania wody opadowej. Budynek jest zwartą bryłą na planie prostokąta, przykrytą dachem dwuspadowym o kącie nachylenia 45 st. Konstrukcję budynku stanowią fundamenty monolityczne, ściany murowane, dach o konstrukcji drewnianej, kryty blachą. Elewacje budynku projektuje się jako klinkierowe, elewacja wschodnia jako tynkowana. Powierzchnia działki 2.277 m2, powierzchnia zabudowy 272 m2, powierzchnia użytkowa 219 m2, kubatura 1814 m3, miejsca postojowe 10 szt. Obiekt pełni funkcję usługową związaną między innymi z organizacją spotkań i wydarzeń kulturalnych. W obiekcie zaprojektowano salę wielofunkcyjną mogącą pomieścić do 100 osób oraz zaplecze techniczne i magazynowe wraz z kuchnią, a także sanitariaty i biuro.

Wartość wykonania w 2023 r.: 1.009.412,41 zł